Blog
Jak konserwować kulki proteinowe
Konserwowanie właśnie zrobionych kulek proteinowych tak aby można je przechowywać w dobrym stanie przez dłuższy czas to nie jest dla wszystkich taka oczywista sprawa. Jest kilka sprawdzonych sposobów na dłuższe przechowywanie kulek bez pogorszenia ich jakości. W przypadku kiedy wykonujemy własnoręcznie kulki możliwość ich dłuższego przechowywania zwłaszcza kiedy produkujemy większe ilości kulek jest niezwykle ważna.
Suszenie kulek "na kamień"
Pierwszym i najprostszym sposobem jest suszenie kulek na tzw. "kamień". Po ugotowaniu czy uparowaniu kulek suszymy je około tygodnia w przewiewnym ale nie nasłonecznionym miejscu korzystając ze specjalnych worków do suszenia kulek. Po wysuszeniu najlepiej przechowywać takie kulki w suchych pojemnikach czy specjalnych workach w których możemy również poddać kulki procesowi suszenia.
Przykładem takiego worka do suszenia kulek jest np.: Nash Subterfudge Air Dry Bag.
Konserwowanie kulek solą
Kolejnym skutecznym sposobem konserwacji kulek jest zasypywanie podsuszonych kulek dobrej jakości solą. Wystarczy kulki wrzucić do wiadra czy też innego pojemnika i zasypać je solą oraz szczelnie zamknąć. Sól ma właściwości konserwujące oraz hydrofobowe i potrafi "wyssać" wilgoć z kulek dzięki czemu kulki nie będą się psuły. Jest to jeden z najprostszych sposobów na konserwację kulek.
Do konserwacji kulek można użyć na przykład dobrej jakości soli himalajskiej od marki Nash - Nash Himalayan Rock Salt:
Mrożenie kulek
Trzecim sposobem na zachowanie dłuższej świeżości kulek jest sposób o którym większość zapomina – mrożenie. Kiedy mamy już gotowe kulki, musimy je przesuszyć najlepiej z 24 godziny, a następnie przełożyć je do woreczków do mrożenia czy tez do plastikowych pojemników przeznaczonych do mrożenia żywności. Kulki po odmrożeniu są gotowe do użycia. Ważne żeby ich ponownie nie mrozić tylko zużyć.
Użycie konserwantu do kulek
Czwartym sposobem na skuteczną konserwację kulek jest konserwant do kulek. Dzięki niemu kulki potrafią bardzo długo zachować świeżość oraz wilgotność dzięki czemu nie są wysuszone. Konserwant dodajemy do kulek na pierwszym etapie produkcji tj. do składników płynnych. Dozowanie konserwantu zależy od producenta, ale najczęściej wynosi od 60 do 120 ml na 1kg miksu. Po zrobieniu kulek wystarczy je 1-2 dni przesuszyć w przewiewnym ale nie narażonym na promienie słoneczne miejscu, a następnie możemy je przechowywać w zamkniętym wiadrze lub innym pojemniku. Konserwant w takich ilościach jest bezpieczny dla ryb i nie wpływa na smak oraz właściwości odżywcze kulek. Konserwanty używane w domowej produkcji kulek proteinowych możesz znaleźć w ofercie takich marek jak CCMoore, Massive Baits czy TBBaits np. konserwant .
Podsumowując - jest kilka sprawdzonych sposobów na konserwację własnoręcznie wykonanych kulek. Najszybszym, a zarazem najwygodniejszym dla nas jest konserwacja kulek przy użyciu konserwantu. Dzięki konserwantowi kulki zachowują swoje właściwości fizykochemiczne przez dłuższy czas dzięki czemu trudno odróżnić kulki które zostały co dopiero wyprodukowane, od tych starszych.